Masterclass

“Je visie en aanpak spreekt enorm aan, Edwin. Je uitgangspunt van een veilige werkomgeving is niet nieuw, maar de wijze waarop je dit praktisch toepast en verbindt met het behalen van resultaat, en het in beweging zetten van mensen (en daarmee de organisatie) maakt het interessant”. D. van Leeuwen, programmadirecteur Innovatie Management UBR, oktober 2021 & 2022.

Introductie: van moeten naar willen veranderen

Toenemende druk op prestaties? Lastig medewerkers te vinden en binden? Digitalisering die steeds dieper ingrijpt? Dat vraagt om continue verandering. En hoe krijg je mensen in beweging en daarin mee? Hoe buig je weerstand om en zorg je – ook als het tegenzit – dat medewerkers gemotiveerd blijven? Hoe zorg je voor gedrag- en cultuurverandering? Volg deze masterclass als je wilt weten hoe je jouw organisatie op plezierige wijze kan leiden naar de toekomst. Hoe je kunt zorgen dat medewerkers WILLEN veranderen in plaats van MOETEN.

“De belangrijkste valkuilen bij verandering: (1) verandering komt niet op gang, (2) beoogde resultaten worden niet gehaald, (3) medewerkers raken gedemotiveerd en (4) we leren niet van onze fouten” (leerstof Organisatiepsychologie – Open Universiteit) 

Leiding geven aan verandering in een nieuw tijdperk

Al reflecterend op de alledaagse dynamiek zie je dat digitalisering steeds dieper ingrijpt, dat de werklast toeneemt en dat medewerkers steeds lastiger te vinden en te binden zijn. Je realiseert je dat er steeds minder tijd is voor verandering én dat verandering steeds sneller zal moeten om relevant te blijven.

Deze masterclass behandelt de essentiële vragen rond verandering. Hoe krijg ik op een prettige manier mijn organisatie in beweging, in de juiste richting? Hoe implementeer ik mijn strategie tot op de werkvloer? Hoe buig ik weerstand om zodat medewerkers de plannen ook daadwerkelijk gaan uitvoeren? Hoe kan ik meer invloed uitoefenen met minder hard werken?  Tijdens deze masterclass is er ook de ruimte om vragen te stellen en in dialoog te gaan met collega’s van jouw niveau; omdat zij de dynamiek herkennen, met dezelfde vragen zitten doch andere antwoorden hebben gevonden.

Doelgroep van deze masterclass zijn directeuren en leidinggevenden die graag willen leren of gewoonweg toe zijn aan meer resultaat en meer succes. Al meer dan 25 jaar leid ik organisaties door veranderende omstandigheden. Als voormalig partner/directeur en consultant bij de “big 4” consultancybureaus ben ik een kenner van het oude traditionele “blauwe” veranderkunde of “change management”. De afgelopen 10 jaar heb ik me verregaand verdiept en geschoold in o.a. organisatiepsychologie en -cultuur en een bewezen krachtige benadering Het Veranderwiel ontwikkeld. Het Veranderwiel is een praktische integrale met wetenschap onderbouwde en aantoonbaar succesvolle benadering voor het versnellen van organisatie- en gedragsverandering in een organisatie. In het wiel komen buiten- en binnenwereld, de harde- en zachte kant en boven- en onderstroom van verandering samen. Daarover heb ik boek “Alles draait om verandering” (business contact, 2017) geschreven, verzorg ik spreekbeurten en gastcolleges aan executive education studenten van Nyenrode en de VU.

Successen realiseren

In deze eendaagse masterclass leer je in een interactieve setting hoe je veranderingen in de praktijk kunt managen, ook die van jouw organisatie. We analyseren jouw specifieke situatie. Ingewikkeld en complex wordt als vanzelf overzichtelijk, inzichtelijk en simpel. Voor elke uitdaging, hoe weerbarstig ook, vinden we een oplossing. Je krijgt voorbeelden van verandertrajecten uit mijn eigen interim praktijk. Ik leg uit hoe de buiten- en binnenwereld van organisaties op elkaar ingrijpen, hoe de harde- (strategie, structuur) en zachte (mens, cultuur) kant samenhangen en hoe je de boven- (gedrag) en onderstroom (mentaliteit, motivatie) kunt beïnvloeden om veranderingen soepeler te laten verlopen. Ik laat je zien hoe je op alle niveaus collega’s meekrijgt in de plannen die er liggen.

Succes is een optelsom van momenten, resultaten boek je als alle details kloppen. Het gaat over de theorie én over de uitvoering. Het gaat over weten hoe het zou moeten en over daar naar handelen en doen. We vinden een praktische oplossing voor alle vragen die je over de wendbaarheid van je organisatie hebt. Voor jouw dagelijkse dilemma’s. Hands-on. Waar je ná de masterclass direct meteen mee aan de slag kunt.

Het programma

De masterclass duurt een dag en is heerlijk no-nonsense en to the point. Verre van ingewikkeld, kernachtig en direct toepasbaar. Het programma wordt toegespitst op jouw specifieke situatie en die van de andere deelnemers. Voor een maximaal leereffect bestaat de groep uit niet meer dan tien managers en directeuren. Je kijkt mee in de keuken van de andere deelnemers en krijgt zo nieuwe inzichten voor je eigen situatie. Uiteraard in alle vertrouwelijkheid. Zo leer je ook van elkaar.

De thema’s die op deze dag aan bod komen, zijn toegespitst op jouw casus en die van de andere deelnemers. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over:

 • Jouw rol als leider in het verandertraject.
 • Een doeltreffende aanpak voor het implementeren van een nieuwe cultuur of strategie.
 • Het ombuigen van weerstand – hoe je van hoog tot laag draagvlak creëert.
 • Het managen van die eigenzinnige unit of collega.
 • Het in de juiste banen leiden van een sterke groei van een organisatie.

Vooraf doen we een intake en bespreken we elkaar over dat wat je zo bezighoudt, over je dilemma’s en over waar je het specifiek over wilt hebben in deze masterclass. Ik zorg er vervolgens voor dat jouw vraagstuk in de masterclass aan bod komt.

Enkele weken ná de masterclass kijken we samen terug. Zijn al je vragen beantwoord? Hoe werken de voorgestelde oplossingen uit in de praktijk van alledag? Waar loop je nog tegen aan? Welke nieuwe vragen heb je er bij gekregen? We zetten de puntjes op de i zodat jij verder kunt.

Het resultaat

Jij weet wat je te doen staat om veranderingen effectief aan te pakken. Je kent de succesfactoren en weet hoe je die kunt beïnvloeden. Praktisch, doelgericht en effectief.
Managementtheorieën worden werkelijkheid, ambities krijgen een praktische invulling. Je weet wat de succesfactoren van een succesvolle verandering in de praktijk zijn en krijgt dat proces meer in de vingers. Het onbehaaglijke gevoel dat je te weinig grip hebt verdwijnt. Vol goede moed en zin ga je naar huis met handreikingen hoe je het wél voor elkaar krijgt!

Wat neem je mee

Te veel om op te noemen, zoals:

 • Managementtheorieën over veranderen toe te passen in jouw praktijk.
 • Welke interventie het meest geschikt is voor jouw specifieke situatie.
 • Hoe je omgaat met weerstand.
 • Hoe je medewerkers of managers mee krijgt in jouw plannen.
 • Hoe er voor elke uitdaging die je tegenkomt een effectieve oplossing is.
 • Hoe andere managers en directeuren soortgelijke uitdagingen oplossen.
 • Wat jouw persoonlijke succesfactoren zijn voor maximale invloed met optimale inzet.

 

Tot slot
Deze masterclass wordt slechts tweemaal per jaar als open inschrijving gehouden. Het aantal deelnemers is zeer beperkt, dus meld je snel aan!  De datum en locatie volgt asap.

 
Meer weten? Mail naar info@deveranderstrateeg.nl of bel naar 06-234 96 186.